Programma

Curriculum

Theorie, praktijk en actie!

De Health Transformation School is inhoudelijk opgebouwd uit 3 thema’s, deze vormen de basis van de opleiding: Transformatie, Netwerksamenwerking en Persoonlijk leiderschap. In een periode van 6 maanden belichten we die thema’s vanuit 3 fases:

• Opstart en doorstart
• Afscheid van het huidige en opstarten van het nieuwe
• Het nieuwe normaal laten doorgroeien

FASE 1 Opstart, doorstart

Het opbouwen van de samenwerking richting transitie. Hoe ziet het transformatie landschap eruit en hoe start je een constructieve samenwerking vanuit vertrouwen? Je krijgt kennis en inspiratie van domeinexperts over de uitdagingen van transformatie. Je leert nieuwe vaardigheden en je doet kennis op over het starten van nieuwe samenwerkingen en het doorstarten van bestaande netwerken. Wat brengt organisaties bij elkaar? Hoe zorg je voor nieuwsgierigheid naar elkaar en naar de gezamenlijke opgave en hoe krijg je (be)grip op elkaars belangen? 

FASE 2 Afscheid van het huidige, opstarten van het nieuwe

Experimenten zijn aangegaan en eerste ervaringen opgedaan, lessen en oplossingen zijn ontstaan. Hoe verbind je deze aan elkaar zodat ze elkaar versterken? Eerste implementaties in het bestaande systeem leveren conflict en schuring op: hoe maak je dat tot een functioneel en constructief conflict? Hoe nemen we eigenlijk goed en waardig afscheid van het bestaande?  De-implementatie, conflicten, een stem krijgen en houden, vertrouwen vergroten. In deze fase gaan opbouw en deconstructie van ‘het oude’ hand in hand.

FASE 3 Het nieuwe normaal

Hoe zorg je dat vernieuwing blijvend is? Hoe zorg je naast energie ook voor ‘borging’ in afspraken, processen, wetgeving, financiering, besluitvorming etc. Hoe wordt het nieuwe, het vanzelfsprekende nieuwe normaal? Experts geven je inzicht in de borging van transformatie. En tevens om ervoor open te blijven staan, want transformatie of vernieuwing is nooit ‘af’. 

Werkvormen

Vernieuwende opleiding met interactieve werkvormen

In januari 2022 gaat de eerste editie van de Health Transformation School in Nederland van start in een hybride vorm. We volgen uiteraard de coronaregels en bieden je interactieve trainingen waarin we een mix van live en online maken. We hebben plenaire inspiratie en trainingsblokken met topsprekers, maar ook workshops, opdrachten en games, intervisie, onderlinge uitwisseling naast  netwerkgelegenheid. Tussen de tweedaagse lesblokken volg je online sessies waarin theorie, concepten en tools gekoppeld worden aan opdrachten. Hiermee ga je experimenteren in je eigen werkomgeving: learning by doing & sharing.

Experts & Sprekers

Alex Jadad

Auteur Boek 'Trusted networks: the key to achieve wold-class health outcomes on a shoestring'

Zayna Khayat

Future Strategist SE Health

Lucien Engelen

CEO Transform.Health Strategist health(care) innovation bij Deloitte C4E en Erasmus University Medical Center

Patrick van Luijk

Partner bij Biocheck

Jessica Tangelder

Founder Host2Transform

Reon Brand

Senior Director Foresight, Trends and People Research van Philips Design

Wiet de Ronde

Manager SamenGezond bij Menzis

Leonie Voragen

Directeur bij stichting HealthKIC

Karen van Ruiten

Programmadirecteur Alles is Gezondheid

Machteld Huber 

Founder van iPH en bedenker van het gedachtegoed Positieve Gezondheid

Verplichte lesdagen Lesblokken en data 2022.

Introductie dag en werksessies 1 & 2:
20 januari (09.00 – 18.00) 
en 21 januari (09.00 - 17.00)

Trainingsdag en werksessies 3 & 4: 
24 maart (09.30 - 18.00)
en 25 maart (09.00 – 17.00)

Trainingsdag en werksessies 5 & 6:
19 mei (09.00 - 18.00)
en 20 mei (09.00 – 17.00)

Slot event:
30 juni (09.00-17.00)


Blok deze data alvast in je agenda!

Tussen de lesblokken zullen in de avonduren tweewekelijkse webinars van anderhalf uur gegeven worden. Tijdens de webinars krijg je meer duiding over de lesstof, theoretische kaders en concepten en een zelfstudieopdracht. De data voor de webinars worden zodra bekend toegevoegd.

De trainingsdagen

De trainingsdagen zijn zeer interactief. In deze sessies werken we met jou aan het verbreden van je perspectief, je kennis en je vaardigheden. Daarom vragen we een open, nieuwsgierige en enthousiaste houding.

Tijdens de trainingsdagen zul je ook in groepen werken. Hierbinnen staat jouw vraagstuk en dat van je mede-cursisten centraal. Naast onderlinge uitwisseling van jullie eigen expertise krijg je inspiratie in de vorm van sprekers, workshops, opdrachten en kennis. We vragen om interactieve uitwisseling, waarbij je je eigen kunde, struggles, kennis en kwetsbaarheid ook meeneemt. De kern is dat je meteen de vertaalslag maakt naar je eigen vraagstuk en je eigen werkcontext. Voor sprekers maken we gebruik van 3 ‘soorten’ experts uit binnen- en buitenland.

  1. De expert uit de eerste categorie is er een die op een thema of op alle drie een eigen verhaal heeft. Die een eigen casus heeft meegemaakt en erover vertelt waarbij de expert ingaat op successen, lessen, en valkuilen.

  2. Tweede categorie is de expert die op een onderdeel z’n vak expertise heeft zoals op ICT of data, monitoring of governance. Echt de expert op een bepaald onderdeel.

  3. De derde expert is de expert die op meerdere onderdelen het conceptueel perspectief aanbiedt, dus op modellen, tools en processen.

... en corona dan?

Natuurlijk zijn we tijdens de trainingsdagen en werksessies het liefst fysiek bij elkaar. Helaas kunnen we daar in 2021/2022 nog niet 100% op rekenen en organiseren we de HTS dus helemaal corona-proof. De geplande trainingsdagen gaan altijd door. Indien het niet mogelijk is om fysiek bij elkaar te komen (iedereen tegelijk of in kleine groepen), dan organiseren we een onlineprogramma. Wees niet bang: ook online zorgen we voor interactie, afwisseling, weg-van-je-scherm tijd en buitenactiviteiten! 

Community

We hebben maximaal 50 mensen in deze eerste landelijk HTS bij elkaar, met daarachter 50 netwerken. Door de individuen aan elkaar te verbinden in een intensief traject verbinden we ook de netwerken aan elkaar. De kennis en kunde en ervaring die daarbinnen huist ontsluiten aan elkaar, op zo’n manier dat we je als deelnemer niet alleen voor een zes maandelijks traject aan elkaar verbinden maar zodat er een relatie ontstaat die langer standhoudt. Het ultieme doel is om een lerende gemeenschap te creëren die elkaars kennis en expertise deelt en gebruikt.

Opbrengst

De eerste landelijke Health Transformation School is gebaseerd op de opzet van de Health Innovation School. Met deelname word je onderdeel van een krachtig netwerk van gelijkgestemden en trainers waardoor je sneller aan de juiste tafel komt. Je leert op een andere manier dan je in een MBA of Masteropleiding zou doen; veel meer actiegericht, van elkaar naast experts en toepasbaar in jouw dagelijkse praktijk. Je krijgt niet alleen door het programma meer kennis over transformatie en samenwerking, je breidt jouw handelingsrepertoire en rugzak met tools ook uit door het intensieve contact met de andere deelnemers en coaches. Ook profiteert jouw netwerk van jouw deelname, de werksessies en opdrachten pas je direct toe in jouw regio en deel van je kennis en kunde kun je ook overdragen. Kortom actie en persoonlijke groei gaan hand in hand met resultaten in jouw dagelijkse praktijk.

Aanmelden voor nieuwsbrief
Contact

Uitvoeringslocatie:
Jaarbeurs Innovation Mile (JIM) 
Jaarbeursplein 6
3521 AL Utrecht

Contact organisatie: 085 485 32 16
info@healthtransformationschool.nl